X

Lütfen Ülke (Bölge) Seçiniz

Türkiye (Türkçe)Türkiye (Türkçe) Worldwide (English)Worldwide (English)
X

WordPress sitenizde “403 Forbidden Error” sorununa neler sebep olur? Nasıl çözülür?

Yazar: Hasan Arda Güllüoğlu
Tarih: 30.11.2022

403 Forbidden

WordPress sitenize girmek istediniz ve karşınıza “Error 403: Forbidden” diye anlam veremediğiniz bir sayfa çıktı. Alan adınızı kontrol ettiniz ancak alan adı doğru bu sizin siteniz ve çıkan sayfa size erişiminizin olmadığını söylüyor. Bunun gibi hatalarla karşılaşmak can sıkıcı olabiliyor bunu çok iyi anlıyoruz, tam da bu sebepten “403 Forbidden” hatasını nasıl düzeltebileceğini ve WordPress siteni eski günlere geri döndürmenin yollarını bu yazımızda beraber keşfedeceğiz.

Bu yazıda “403 Forbidden” sorununa yol açabilecek 6 ihtimalden ve bunların çözümlerinden bahsedeceğiz. Yazımızda hosting arayüzü olarak Plesk panel kullanacağız, panellerin genel çalışma şekilleri aynı olduğu için bu yöntemleri diğer panellerde de kullanabilirsiniz. Bazı çözümleri FTP üzerinden panele bağlanmadan da gerçekleştirebilirsiniz, bu aşamaların da ekran görüntülerine yazıda bulabilirsiniz.

“Error 403: Forbidden” Nedir?

Internet Engineering Task Force (IETF)’in açıklamasına göre “Error 403: Forbidden”:

Orijinal Metin: The 403 (Forbidden) status code indicates that the server understood the request but refuses to authorize it. A server that wishes to make public why the request has been forbidden can describe that reason in the response payload (if any).
Türkçe Çevirisi: 403 (Forbidden) durum kodu, sunucunun isteği anladığını ancak yetkilendirmeyi reddettiğini gösterir. İsteğin neden yasaklandığını açıklamak isteyen bir sunucu, yanıt yükünde (varsa) bu nedeni açıklayabilir.
 
Bir sürü diğer WordPress hata kodu gibi, “Error 403: Forbidden” hata kodu bir HTTP Durum Kodudur. HTTP Durum Kodları sunucunuzun arama motorlarıyla iletişim kurma yöntemidir.
Fig.1 - Plesk, Error 403: Forbidden hata sayfası.

HTTP Hata Kodları hakkında ufak bir ön bilgi verecek olursak. Tarayıcınızla bir web sitesine her bağlandığınızda, web sunucusu HTTP başlığı adı verilen bir şeyle yanıt verir. Genellikle, bunların hepsi perde arkasında gerçekleşir çünkü her şey normal çalışır (merak ettiyseniz bu 200 HTTP Hata Kodudur, tabi bu durumda durum kodu demek daha doğru olur. ).

Ancak, bir şeyler ters giderse, sunucu farklı numaralı bir HTTP durum koduyla yanıt verir. Bu rakamlarla karşılaşmak can sıkıcı olsa da aslında oldukça önemlidir çünkü sitenizde neyin yanlış gittiğini tam olarak teşhis etmenize yardımcı olurlar.

Error 403: Forbidden hatası, web sunucunuzun istemcinin (yani tarayıcınızın) yaptığı isteği anladığı, ancak sunucunun bunu yerine getirmeyeceği anlamına gelir.

Biz insanların anlayabileceği şekilde anlatacak olursak, sunucunuzun tam olarak ne yapmak istediğinizi bildiği, herhangi bir nedenle uygun izinlere sahip olmadığınız için bunu yapmanıza izin vermeyeceği anlamına gelir. Sanki özel bir etkinliğe katılmaya çalışıyorsunuz, ancak adınız bir nedenden dolayı yanlışlıkla konuk listesinden çıkarıldı.

WordPress sitelerde “Error 403: Forbidden” hatasına sebep olan şeyler nelerdir?

 

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(7 defa görüntülendi. / 0 kişi faydalı buldu.)
Top